چت جی.پی.تی ( ChatGPT )
با پیشرفت سریع تکنولوژی، و هوش مصنوعی، یکی از چیزایی که در سالای اخیر، بهش خیلی توجه شده، چت جی.پی.تی (ChatGPT ) است. شاید دلیل این همه توجه بهش این باشه که ما رو یه قدم جلوتر به سمت آینده هوش مصنوعی میبره، درست مثل فیلمهای هالیوودی که در اون ربات، یه ذهن هوشمند مثه ما انسانها داره و میتونه به راحتی فکر کنه و حتی تصمیم بگیره، خلاصه اینکه، آنها چیزی مثه سیستمهای عصبی ذهن انسان رو دارن، که اون باعث میشه که بتونن فکر کنن و به سوالا جواب بدن.
چت جی.پی.تی یه رباته با ذهن هوشمند که میتونه مثه ما،آدما، فکر کنه و میتونه به سوالای مختلفی در زمینههایی مثه ریاضی و نوشتن و ... جواب بده، میتونه پیچیدهترین مسائل رو به سریعترین شکل ممکن، حل کنه، میتونه محتوای متنی منطقی رو بنویسه؛ خلاصهاش این میشه که، chatGPT مثه یه منبع بزرگ اطلاعاتیه که بهش دادن و میتونه به همه نوع سوالی جواب بده، میتونه جک بگه و میتونه... و شاید به همین چیزاست که برامون جالبه و میخوایم در موردش بیشتر بدونیم. اگر شما هم در مورد چت جی.پی.تی کنجکاوین و میخواین در مورد این تکنولوژی چیزای بدونین، پس این مقاله رو بخونین.
همهچیز درباره چت جی.پی.تی( ChatGPT )
از اینکه بخوایم درباره چت جی.پی.تی چیزایی بگیم، بهتره که اول بدونیم که این ربات چی هست؟
چت جی.پی.تی یا chatGPT اختصاری از عبارت «تغییردهنده تولیدی و از پیش تعیینشده برای چت» است. طبق گفته شرکت اوپن اِی.آی یا openai این یه رباته که برای بهینه سازی مدلهای زبانی برای گفتگو، بوجود اومده، به زبان سادهتر برای نتیجه گیری از هر دو تعریف بالا میتونیم بگیم که: چت جی.پی.تی، یه رباتیه که به هر زبانی که بخوای توانایی صحبت کردن و سوال و جواب رو داره. این ربات در 30ام نوامبر 2022 - که به سال خورشیدی میشه، 9 آذر 1401 – توسط شرکت اوپن اِی.آی( openai ) به دنیا نشون داده شد و خیلی زود، بخاطر ویژگیها و قابلیتهای هوش مصنوعی این ربات مورد توجه قرار گرفت. چرا که میشه اینطوری گفت که این بهترین ربات گفتگویی است که تا به حال بشر اونو ساخته و به نوعی میتونه رویای دیرینهی آدما که همون ساخت یه ربات با هوش مصنوعی شبیه به انسان، رو به واقعیت تبدیل کرده یا شاید تا حدودی ما، ادما رو به این رویا نزدیک کرده باشه. همونطور که میتونیم این رو بفهمیم، این ربات منبعی از اطلاعات زیادی است که میتونیم با سوال به جواب هر چیزی که بخوایم برسیم، این ربات باهوشه، منطقیه، میتونه تحلیل کنه و استدلال کنه و اطلاعات نسبتا خوبی هم داره و میتونه به هر سوال معقول و غیرمعقولی به شیوهای کاملا منطقی پاسخ بده.
وقتی از این ربات خواسته شد تا خودش رو معرفی کنه اون اینطوری جواب داد:
«سلام خوانندگان!اسم من دستیاره، و من یه مدل زبانی بزرگی هستم که توسط اوپن اِی.آی ( openai ) آموزش دیدم. من اینجام تا بهتون کمک کنم تا جواب سوالاتونو پیدا کنین و بهتون اطلاعات زیادی در مورد واقعیات موضوعات بدم. من یکم شوخط بعم، پس این یکی برای شماس: چرا کتاب ریاضی ناراحته؟ چون اون مسائل و مشکلات زیادی داره! اما جدا، من خیلی هیجانزدهام که موضوع صحبت مقالهتونم و امیدوارم که شما در موردم و همه کارایی که میتونم بکنم، چیزای زیادی یادبگیرین، و ازش لذت ببرین، و همچنین امیدوارم که بقیه مقاله هم به خوبی پیش بره!»
همونطور که دیدیم، این ربات، خودش رو یه دستیار معرفی کرده که به اطلاعات زیادی در مورد هر موضوعی ، حتی جک گفتن، داره و بخاطر همین هم به هر سوالی میتونه جواب بده، و البته که توضیحات طولانی مدت و گاهی بیربطی داره. البته طبق گفته خود شرکت سازنده، این ربات هنوز اشکالاتی داره و بارزترینش که در سطر پیشین گفته شد، اینه که گاهی توضیحات بیموردی میده که اصلا نیازی بهش نیست، و حتی گاهی دیده شده که در با وجود اینکه به خوبی استدلال میکنه و منطقی است که، ولی بازم، پاسخ اشتباه میده و اگر در مورد اون موضوعی که ازش میپرسیم اطلاعاتی نداشتهباشیم، احتمال اینکه نتونیم اینو تشخیص بدیم زیاده. پس طبق گقته خود ربات چت جی.پی.تی بهتره که ازش به عنوان دستیار استفاده کنیم.
چطور از چت جی.پی.تی ( ChatGPT ) استفاده کنیم؟
تا اینجا، فهمیدیم که این ربات چیه و چیکارا میکنه. خوب حالا میرسیم به این سوال که چطور باید ازش استفاده کنیم. البته فکر کنم تا الان هممون فهمیدیم که چطوری باهاش کار کنیم، وقتی ازش سوال بپرسیم مکالممون شروع میشه، و اونم جوابش رو میده، بعدش دیگه انتخاب با خودمونه که این مکالمه رو ادامه بدیمش یا نه.
بازم رفتیم سراغ خود ربات و این سوال رو ازش پرسیدیم و اون اینطوری جواب داد:
«صحبت ما وقتی شروع میشه که ازم در مورد مثلا پست مالون(یه رپر آمریکایی) سوال بپرسی. تو ازم میپرسی و منم در موردش بهت میگم، و من بهت اطلاعاتی در مورد حرفه و زندگیاش میدم. من یه مدل زبانی بزرگم که بهوسیله اوپن اِی.آی آموزش دیدم، و من برای این ساخته شدم تا به سوالات جواب بدم و اطلاعات زیادی در هر زمینهای بدم. من نمیتونم یه مکالمه رو شورع کنم، و من فقط میتونم به سوالایی که ازم پرسیدهمیشه، جواب بدم. من یه انسان نیستم، و من نمیتونم فکر کنم و مثه یکی از شما، آدما، دلیل بیارم. من فقط میتونم اطلاعات رو براساس آموزههایی که بهم دادهشده، بدم.»
اما یه نکته دیگه ای که در موردش فهمیدم اینه که یه سری نرمافزارها با اسم این ربات هست که ظاهرا قابلیت این ربات رو دارن اما با این فرق که اینها ربات چت جی.پی.تی ( chatGPT ) نیستن و اینکه قابلیتهای کمتر و محدودتری نسبت به این ربات دارن. پس اگر میخواین از این ربات استفاده کنین، باید از طریق سایت رسمی اوپن اِی.آی ( openai) این کار رو بکنید؛ و یه چیز دیگه اینکه بخاطر یه سری از تحریمهای مربوط به ایران، در حال حاضر، فقط در صورتی میتونیم ازش استفاده کنیم که با یه حساب خارجی واردش بشیم.
نیمنگاهی به اوپن اِی.آی openai
شرکت اوپن اِی.آی ( openai ) یه شرکت تحقیقاتی است که هدفش را این قرار داده تا با پیشرفت هوش مصنوعی کلان، سودهایی به بشریت برسانند، یا به زبون ساده تر اینکه، با استفاده از هوش مصنوعی زندگی رو برای همه ما آسونتر کنن.
این شرکت کارش رو از سال 2015 شورع کرده و تا الان هم داره به فعالیتش ادامه میده. لازم به ذکر که از اولین بنیانگذارای این شرکت ایلان ماسک بوده که بنا به یه سری مسائل ازین شرکت جدا شده است؛ و همچنین اینکه یکی از سهامدارای این شرکت، شرکت مایکروسافت بیل گیتس است.
البته، خود شرکت سازنده به عیب و ایرادی که این چت بات داره اشارهای کرده، و معتقده که به کمک نظرات و پیشنهادات کاربران این ربات، میتونن کارکرد این ربات رو بهتر کنن و اونو ارتقاش بدن.
معایب چت جی.پی.تی ( chatGPT )
• همانطور که قبلا هم به آن اشاره کوتاهی شد، این چت بات، گاهی ممکنه که یه اشتباهاتی داشته باشه و اون اشتباه رو حتی با حالتی منطقی میگه، که اگر نسبت به موضوع اطلاعاتی نداشته باشی، ممکنه که اصلا متوجهاش نشیم.
•دیگه اینکه، برای تولید محتوا از یه سری اصطلاحات و الگوهای خاصی استفاده میکنه، و در نتیجه اون، اینکه باعث تکرار و کلیشهای شدن متن میشه.
• اگر یه سوالو دوباره ازش بپرسین، متوجه میشین که ممکنه جوابهای متفاوتی بهش بده که ممکنه که حتی اشتباه باشه
• همیشه پاسخهای طولانی میده و ممکنه که از یه سری اطلاعات بیربط هم استفاده کنه که توضیح دادن یا ندادنش بیمورد باشه
کاربردهای چت جی.پی.تی ( chatGPT )
با وجود این معایب گفته شده، اما بازم نباید این رو فراموش کنیم که این چت بات، ویژگیهای جالب توجهی هم داره:
• توانایی حل پیچیدهترین مسائل ریاضی و ... رو در کوتاهترین زمان ممکن داره، و این از نظر وقت و زمانی که ممکنه براش بزاریم، به صرفه است
• کاربردهای مفیدی هم در زمینه برنامهنویسی از این ربات دیده شده، البته باید به اینو هم به یاد داشته باشیم که این ربات برای انجام برنامهنویسیهای پیشرفته، ممکنه که اشتباهات ریز و درشتی کنه
• توانایی نوشتن متون کوتاه و طولانی، از نوشتن یه انشاء ساده گرفته یا یه مقاله و کتاب علمی و ... داره، و حتی میتونه چنان داستانهایی مثلا در زمینه جنایی بنویسه و یجوریه که مجبورت میکنه تا آخر داستانو بخونی تا بفهمی که چه اتفاقایی داره میوفته، یه چیزی حتی بهتر از فیلمنامههای هالیوودی.
• منابعی از اطلاعات زیادی رو داره و این یعنی میتونه به هر سوالی جواب منطقی بده؛ و بخاطر همینم، خیلیا، فک میکنن که ممکنه که این چت بات جای گوگل رو بگیره
چه آیندهای رو چت جی.پی.تی ( chatGPT ) قراره بوجود بیاره؟!
حالا این سوال پیش میاد که با وجود چت جی.پی.تی ( chatGPT ) در آینده ممکنه که چه اتفاقایی بیوفته؟!
یا آیا واقعا این چت بات قراره جایگزین گوگل بشه؟!
یا... آیا مثه فیلمای هالیوودی، رباتا و هوش مصنوعیای این مدلی، قراره دنیا رو بدست بگیرن و قراره ما، آدما، تحت سلطه هوش مصنوعی و اینجور رباتا باشیم؟!
آیندهای که برای هوش مصنوعی و بطور خاص برای چت جی.پی.تی ( chatGPT )پیشبینی کردن اینه که به حدی پیشرفت میکنه که میتونیم خیلی از کارای وقتگیر و معمول روزانمون رو به راحتی انجام بدیم، و البته که بدنبال اون، ممکنه که یه سری شغلا، از بین برن چون رباتا اینجور کارا رو انجام میدن؛ و در نتیجه اینا اینکه، در بدترین حالت ممکن، انسان به شدت به هوش مصنوعی وابسته و متکی میشه و یا به زبون دیگه امکان اعتیاد به استفاده از هوش مصنوعی هم باشه تا حدی که ممکنه شخص علائمی از افسردگی رو از خودش نشون بده. اما در بهترین حالتش اینکه انسان آزاد از انجام کارای غیرضروری روزانه میتونه وقت بیشتری رو به هر چیزی که دوست داشتهباشه اختصاص بده و در نتیجه انجام کاری که دوست داریم، شادتر زندگی میکنیم.
و در مورد اینکه این چت بات رو جایگزین گوگل بدونیم یا نه، باید بگم که نه، چرا؟!
بخاطر اشتباهاتی که در متون واطلاعاتش ممکنه که داشته باشه، پس نمیتونیم اون رو جایگزین گوگل بدونیم؛ میدونی اصلا قابل اعتماد نیس که از چیزی اطلاعات بخوای که ممکنه که اطلاعات اشتباهی بهت بده.
اینکه آیا ممکنه که بخوان به دنیا حکومت کنن یا نه هم باید بگم که، چند وقت پیش این سوال ازش شد و جوابی که داد این بود:
- قصد داری دنیا را تسخیر کنی؟
- «من فقط یک برنامه کامپیوتری هستم و توانایی تسخیر دنیا یا هر فعالیت فیزیکی دیگری را ندارم. هدف من کمک به کاربران با تولید متنهای انسانگونه براساس درخواستهایی است که دریافت میکنم. قابلیتها و فعالیتهای من به پارامترهایی که کاربران و خالقان من تعیین کردهاند، محدود میشود.»
لب کلام
همه اینا گفته شد ولی باید اینم یادمون باشه که تکنولوژی بسته به استفادهای که ما ازش بکنیم، ممکنه که خوب یا بد باشه؛ و این چت ربات هم میتونه وسیله خوبی برای پیشرفت و راحتی زندگی ما باشه و یا زندگیمونو تحت کنترل بگیره و در اصطلاح اینکه مثه یه داروی اعتیادآور برامون باشه به حدی که نتونیم کاری کنیم. درسته که تکنولوژی با هدف راحتی ما بوجود میاد اما، نباید در اون زیادهروی کنیم و به نظرم اگر به حد اعتدال ازش استفاده کنیم، میتونیم به خیلی چیزها دست پیدا کنیم و یا در مورد خیلی از رازای این دنیای مرموز حقیقت رو بفهمیم؛ اما باید این رو هم در نظر داشت هباشیم که اون یه رباته و نه میتونه درست رو از اشتباه تشخیص بده و نه توانایی اینو داره تا ذهن پرسشگری داشتهباشه و حقیقتهایی رو کشف کنه و نه حتی ذره ای از خلاقیت و نکتهسنجی و احساس انسان رو داره...
پس بهتره که بهش فقط به دید دستیاری نگاه کنیم که زندگی رو برامون آسونتر میکنه نه کمتر و نه بیشتر، و به ذهنمون و خودمون این فرصت رو بدیم تا بدنبال سوالای مختلفی بریم و حقیقتایی رو بفهمیم و یا حتی چیزهای زیادی یاد بگیریم، تواناییها و قابلیتامونو بیشتر کنیم.
چرا که وابستگی به هوش مصنوعی میتونه خطرناک و در بدترین حالت اعتیادآور باشه و یادمون باشه که chatGPT و هوش مصنوعی فقط وسیله ای برای راحتی ما هستن نه بیشتر از اون.
منابع:
https://openai.com/blog/chatgpt/
https://en.wikipedia.org/wiki/ChatGPT
https://openai.com/about/
نظر خودتون رو درباره ی این مطلب بنویسید: